Hayvandan Veya Hayvansal Ürünlerden İnsanlara Aktarılan Yaklaşık 800 Hastalık Tespit Edilmiştir
Zoonotik hastalıklara bakteri, virüs, parazit, mantar vs. gibi birçok mikroorganizma sebep olmaktadır. İnsanlarda görülen enfeksiyon hastalıkların %60’ını zoonotik hastalıklar oluşturmaktadır. Son 30 yılda yeni ortaya çıkan enfeksiyonların %75’i zoonotik karakterlidir.
Zoonotik hastalıklarla mücadelede en önemli husus hayvanlarda hastalığı elimine etmektir. Zoonozlar bir taraftan hayvan sağlığını etkileyerek ekonomik kayıplara neden olmakta, diğer taraftan insanlara bulaşarak halk sağlığını etkilemektedir.
İnsanlar meslekleri gereği, yaşadıkları yerlerin coğrafi konumu veya kültürel özelliklerine göre değişik aralıklarla hayvanlarla veya hayvansal ürünlerle yakın temasta bulunurlar.
Şehirde ya da kırsal alanda yaşaması farketmeksizin insanlar; sportif veya eğlence amaçlı veya mesleği kaynaklı olarak hayvanlar ile bir şekilde temas etmektedir. Şehirde yaşayan insanlar evde beslediği pet hayvanları ile temas ederken, kırsal kesimde yaşayan ve tarımla uğraşan insanlar büyükbaş, küçükbaş ve çiftlik hayvanlarıyla temas halindedir. Hayvansal gıdaların temini, hazırlığı, ambalajlanması, depolanması ve tedariği basamaklarının çoğunda insan unsuru ön planda bulunmaktadır.
İnsanlarda görülen 5 bulaşıcı hastalıktan 3’ü hayvan kökenlidir. Hayvan hastalıkları, gıda güvenilirliğini etkilemekle birlikte insan beslenmesini de olumsuz etkilemektedir
Zoonotik Hastalıklar ve Ekonomi
Halk sağlığının yanı sıra, zoonotik hastalıklar ekonomiyi de önemli derecede etkilemektedir. Gelişmekte olan ülkelerin toplam hayvansal üretim değerinin %30’unu hayvan hastalıkları nedeniyle kaybettiği bildirilmektedir. Bu durum üretimini yüksek girdi maliyetleri ve düşük verimlilikle gerçekleştiren bu ülkeler için hayvan hastalıklarının çözümünün önemini ve aciliyetini ortaya koymaktadır.
Hayvan hastalıkları çevreye, hayvan refahına, halk sağlığına ve ekonomiye yönelik tehditleri temsil eder. Hayvan hastalıkları, artan ölüm oranı, azalan üretkenlik, kontrol maliyetleri, ticaret kaybı, azalan piyasa değeri ve gıda güvensizliği yoluyla kayıplara katkıda bulunur. Çiftlik hayvanı hastalıklarının ekonomik ve sosyal etkileri, hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkelerde küresel olarak kabul edilmiştir. Bir hayvan hastalığı salgınının ekonomik etkisinin ölçülmesi, hayvan sağlığının iyileştirilmesi için önleme ve kontrol kararlarının desteklenmesinde önemlidir.
Hayvan hastalıklarının ekonomik maliyetleri, doğrudan veya dolaylı kayıplar olarak kategorize edilebilir.
Bu, dolaylı maliyetlerin bir hayvan hastalığı salgınının ekonomik etkisinin önemli bir yönü olduğunu ve bu tahminlerin öne sürdüğü gibi, doğrudan maliyetlerden daha büyük olabileceğini vurgulamaktadır. Doğrudan hastalık maliyetleri önemli olmakla birlikte, dolaylı maliyetler de endişe vericidir çünkü hastalığın maliyetleri çiftlik kapısında, tarım sektöründe veya hastalıktan ari olduğu ilan edildikten sonra durmaz. Hastalık, kırsal ticaret ve turizm dahil olmak üzere ekonominin çok çeşitli sektörlerini etkileyebilir.
Bir ülkenin hayvan hastalığı durumu zamanla değişir. Bu nedenle, doğrudan maliyetlerin, bildirimi zorunlu bir hastalık salgınının ilk onaylanmasından hastalıktan ari ilan edilene kadarki kayıpların toplamı olduğunu varsayıyoruz. Buna göre dolaylı maliyetler, etkilenen mal piyasalarında (örn. iç ve dış ticaret) ve diğer sektörlerde (örn. turizm) meydana gelen ekonomik kayıp olarak tanımlanmaktadır.
Hayvan ve hayvansal ürünlerden insanlara geçen (zoonoz) hastalıklar nedeniyle toplum sağlığı ciddi olarak tehdit altında kalabilmektedir. Hayvan sağlığının güvence altına alınamadığı bir ortamda insan sağlığını korumak ve gıda güvenilirliğini temin etmek mümkün değildir.
Özellikle genç hayvanlarda görülen yüksek oranda ölümler,
Dış ticarete getirilen kısıtlamalardan doğan ekonomik kayıplar,
Tedavi masrafındaki maliyet, Şap hastalığından dolayı yıllık % 15 süt kaybı görülmektedir. Süt kaybından dolayı uğradığımız zarar yaklaşık 8 milyon ABD $’dır. Et kaybı ise % 10 dolayındadır.
Et kaybından dolayı uğranılan zarar ise 81 milyon ABD $’dır. Hastalık görülen bölgelerde canlı hayvan ve hayvansal ürün ticareti durdurulmakta, çok sayıdaki tarımsal ürünün başka ülkelerce ithalatına sınırlama getirilebilmektedir. Avrupa’da ve hastalığı eradike eden ülkelerde önce her yıl sistematik yoğun aşılama programı uygulanmıştır.
Uygun aşılama yöntemi; doğru antijenin, optimum bağışıklık oluşturacak dozda, doğru zaman ve yolla verilmesini gerektirir. Canlının yaşamını tehlikeye sokabilecek veya kalıcı hasarlar oluşturabilecek bazı hastalıkları daha ortaya çıkmadan önlemek, bu hastalıkların oluştuktan sonraki tedavisinden daha fazla önem taşır. Bir çok viral veya bakteriyel hastalığa karşı geliştirilen aşılar çok uzun zamandır koruyucu hekimlikte kullanılmaktadır. Bu nedenle aşılar, hayvan sağlığnı korumak ve zoonoz hastalıkların neden olduğu sorunları önlemek için oldukça önemlidir.
Aşılama Neden Önemli?
Son yıllarda hastalıklardan kaynaklanan mali/ekonomik kayıpların artışı önemli bir sorun haline gelmiş ve hastalıklara karşı korunmada daha etkili tedbirlerin alınması gerekliliğini gün yüzüne çıkarmıştır.
Bu amaçla, hayvan ve insan sağlığı için hastalıklardan korunmada kullanılan en etkili yöntemlerden biri de aşı uygulamalarıdır.
Yeni hastalıkların ortaya çıkması, eski enfeksiyonların yeniden görülmeye başlanması ve antibiyotiklere karşı oluşan direncin yayılmaya devam etmesi gibi nedenler, hayvan ve insan sağlığı uygulamalarında yeni aşılara veya mevcut aşıların geliştirilmesine olan ihtiyacı da arttırmaktadır.
BİR AŞININ İMMÜNOJENİTESİNİ ETKİLEYEN ETMENLER
Bir aşının yanıt oluşturabilmesi pek çok etkene bağlıdır. Bunları kısaca şöyle sıralayabiliriz: Bu grupta eczacılık yönünden aşı formülasyonunda önem taşıyan konuların başında adjuvanlar gelmektedir.
AŞI VE AŞILAMADA HEDEF
Aşı, koruyucu hekimlik kapsamında bağışıklık sisteminin olası hastalıklara karşı savunma mekanizmasını oluşturabilmek ve antikor üretebilmek amacıyla hastalığa neden olan ajandan, ürünlerinden veya sentetik üretilen antijenik maddelerinden oluşturulan madde/madde karışımları olarak tanımlanmaktadır.
Veteriner aşılarının, çiftlik hayvanları, evcil hayvanlar ve yaban hayvanları da dahil olmak üzere memelileri, kuşları ve balıkları etkileyen 400'den fazla hastalık için mevcut olduğu bilinmektedir (Knight-Jones ve ark., 2014).
Günümüzde hayvanlar için uygulanan aşılar farklı gruplarda incelenir. Bunlar,
AŞILAMADA KARŞILAŞILAN SORUNLAR
Aşılarda karşılaşılan en büyük sorunlardan biri bağışıklığın uzun süreli olmamasıdır. Bu nedenle kuvvetli bağışıklık yanıt oluşması ve yaşam boyu koruyucu etkinin devam etmesi amacıyla yapılan aşı çalışmaları önem kazanmaktadır.
Bağışıklığın uzun süreli ve etkin olarak sağlanabilmesi için; Aşağıdaki maddeler kullanılarak pek çok farklı alanda çalışmalar devam etmektedir.
01
AŞININ KORUYUCU ETKİNLİĞİNİN KONAK BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ YA DA ANTİJENİN ÖZELLİKLERİ ÜZERİNDEN ARTTIRILMASINI SAĞLAYAN ADJUVANLAR,
02
DİĞER ANTİJENLER İLE KONTAMİNASYONUNU ENGELLENMESİNİ SAĞLAYAN MADDELER,
Adjuvan, aşılarda daha güçlü bir bağışıklık tepkisi oluşturmaya ve aşı koruyuculuğunu uzatmaya yardımcı olan bileşenlerdir. Başka bir deyişle, adjuvanlar aşıların daha etkili olmalarına yardımcı olur. Zayıflatılmış veya öldürülmüş mikroplardan yapılan bazı aşılar, doğal olarak oluşan yardımcı maddeler içerir ve vücudun güçlü bir koruyucu bağışıklık tepkisi üretmesine yardımcı olur. Adjuvanlar, vücudun, kişiyi aşılandığı hastalıktan koruyacak kadar güçlü bir bağışıklık tepkisi üretmesine yardımcı olur.
Vücudun bağışıklık tepkisinin belirli bileşenlerini hedeflemek için daha yeni adjuvanlar geliştirilmiştir, böylece hastalığa karşı koruma daha güçlü ve daha uzun sürer.
Her durumda, adjuvan içeren aşılar Amerika Birleşik Devletleri’nde kullanım için lisanslanmadan önce klinik deneylerde güvenlik ve etkinlik açısından test edilir ve bu aşılar onaylandıktan sonra CDC ve FDA tarafından sürekli olarak izlenir.
Adjuvanların, Doğal ve Adaptif İmmüniteye Etkisi
İMMÜN YANITININ BAŞLATILMASINDA DÖRT KRİTİK NOKTRA NE DÖRT SİNYAL ÖNEMLİDİR.
0
SİNYAL
SİNYAL 0 ANTİJENİN TANINMASI VE ANTİJEN SUNAN HÜCRELERİN AKTİVASYONU
01
SİNYAL
SİNYAL 1 ANTİJENİN T LENFOSİTLERİNE SUNULMASI
02
SİNYAL
SİNYAL 2 KO-SİMÜLASYON MOLEKÜLLERİNİN OLUŞUMU,
03
SİNYAL
SİNYAL 3 SİTOKSİN SALGILANMASIDIR.
Adjuvanların Etki Mekanizması
Etimolojik olarak Latince “yardım eden” veya “güçlendiren” anlamına gelen "adjuvare" kelimesinden köken alan adjuvanlar, immünojenik özellikleri düşük olan aşıları geliştirmek için tasarlanmıştır.
Adjuvanlar tek başlarına immünojenik maddeler değildir.
Aşı içerisine katıldığı durumlarda aşının daha kuvvetli bağışıklık yanıtı oluşturmasını sağlayan ve etkisini güçlendiren maddelerdir.
Adjuvanlar genel olarak etkilerini;
Bağışıklık sisteminde görevli hücrelerin uyarımını ve etkinliğini arttırarak, Th1/Th2 (yardımcı T hücresi CD8+/CD4+) dengesinin korunmasını böylece beklenilen bağışıklığın oluşması için ihtiyaç olan antijen miktarının azalmasını (antijen-aşı dozu) sağlayarak oluşturur. Ayrıca,
ANTİJENİN KISA/UZUN SÜRELİ DEPO OLARAK SÜREKLİ YA DA ARALIKLI SALINMASINI SAĞLARLAR.
ADJUVAN ÇEŞİTLERİ
ADJUVAN ÇEŞİTLERİ
Nükleer Asitler
Sitokinler
Emülsiyonlar
Mikroorganizma
Tabanlı Adjuvanlar
Tensoaktif Bileşenler
(Saponinler)
Mineral Tuzlar
(Alim Ve Kalsiyum)
Bugüne kadar, organik, inorganik, sentetik ve doğal kaynaklı çok sayıda bileşik, bağışıklık tepkilerini ve güçlü adjuvan özelliklerini uyarma kabiliyeti gösterir. Bu maddeler genel olarak iki farklı gruba ayrılabilir:
Dağıtım ajanları (emülsiyonlar, mikropartiküller, mineral tuzlar).
İmmünostimülantlar, antijen sunan hücreleri (APC’ler) uyarır ve çeşitli sitokinlerin salgılanmasını teşvik eder. Öte yandan, APC’lere uygun sunum için antijenlerin (Ag) konformasyonunun korunmasına yardımcı olur ve devam eden immün stimülasyon için yavaş bir salım sağlar. Örneğin, TLR agonistleri ve diğer immün sistemi uyarıcı maddeler, immün hücre alımını ve sitokin salgılanmasını artırabilirken, emülsiyonlar ve mineral tuzlar, antijenin uzun süreli salınımı ve immün hücrelerin sürekli uyarılması ile enjeksiyon bölgesinde bir depo etkisi üretebilir.
Besin hayvanları için aşı geliştirme, insan ve refakatçi hayvanlardan farklıdır. İnsanlarda, bireyin sağlığı ve esenliği büyük önem taşırken, çiftlik hayvanları için hastalık kontrol önlemleri uygun maliyetli olmalıdır.
Ürün Talep Formu
Size en kısa sürede yardımcı olabilmemiz için aşağıdaki formu doldurmanızı rica ederiz.
Online Talep
Size en kısa sürede yardımcı olabilmemiz için aşağıdaki formu doldurmanızı rica ederiz.